Bądź na bieżąco!



Zapisz się do naszego newslettera
i ciesz się najnowszymi informacjami
z Twojego regionu.

Od dziś będziesz wiedział(a) wszystko to, co dzieje się interesującego nie tylko w Twoim sołectwie lecz także w całej Twojej okolicy. Nie zwlekaj, zapisz się już teraz!

zapisz się
Bądź na bieżąco!
zapisz się Zapisz się do naszego newslettera i ciesz się najnowszymi informacjami z Twojego regionu.
DZIŚ:
piątek,19 kwietnia
Imienieny:
Adolf, Leon, Tymon
dziś
pogoda_1
°C
jutro
pogoda_2
°C
Wyznacz trasę swojej podróży
1
2
<POWRÓT
Perły 2018 rozdane w Poznaniu- jedna dla KGW z Chróściny
obrazek
W niedzielę 30.09.2018 r. odbyła się XVIII edycja ogólnopolskiego konkursu „ Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów" na najlepszy, regionalny produkt żywnościowy, a także na najlepszą potrawę tradycyjna i regionalną. Po odbiór prestiżowej nagrody Perła 2018 pojechały panie z naszego Koła Gospodyń Wiejskich z Chróściny, w tym autorki zwycięskiej potrawy Panie Joanna Rak i Anna Zazula. W dotarciu do producentów z obszarów wiejskich pomagają specjaliści z ośrodków doradztwa rolniczego a finansowo i logistycznie ten konkurs wspiera Urząd Marszałkowski.

Pomysł targów „ Smaki Regionów ‘’ Pelagra Food w Poznaniu narodził się w redakcji „Gospodyni”. A od 2003 r. połączony z wręczeniem Pereł oraz prezentacją produktów regionalnych, tradycyjnych ale przede wszystkim ekologicznych. W ogromnym pawilonie zgromadzili wystawcy ze wszystkich województw aby zaprezentować swoje lokalne specjały. Nie brakło tradycyjnego pieczywa, miodów, powideł, soków, nalewek a także serów, kiełbas, lodów i tradycyjnych przetworów. Z tej okazji organizatorzy przygotowali liczne atrakcje dla przybyłych gości między innymi warsztaty, pokazy kulinarne. W tym roku gościem specjalnym był Mateusz Gessler.
Konkurs zaktywizował lokalne społeczności i napędza je do działań na rzecz wytwarzania i promocji tradycyjnej, zdrowej żywności i jest motorem rozwoju regionów. W ciągu kolejnych lat trwania konkursu stworzono ogromna partnerską, jedyną w Polsce dokumentację tradycji kulinarnych ze wszystkich stron regionów Polski w tym mniejszości narodowych. To tylko dowód na to jak bogata jest nasza historia kulinarna i jakim jest ważnym elementem dziedzictwa kulturowego.

Konkurs przebiega dwuetapowo:
W pierwszym, wojewódzkim etapie wyłonieni zostają laureaci w kategoriach: produkt pochodzenia roślinnego, zwierzęcego, napojów, produktów mieszanych oraz najlepszej potrawy regionalnej.
Drugi etap konkursu to wybór dokonany przez Krajową Kapitułę Konkursu – spośród wszystkich prezentowanych potraw i produktów w pierwszym etapie Kapituła nominuje do prestiżowej nagrody Perła.

A oto finaliści województwa opolskiego, w kategorii produkt Perłę otrzymały:

Kiełbasa w Krauzie –Gospodarstwo Rolne Anita i Jan Gorzelik
Jeż – Józefa Horodecka KGW Kazimierz
Naturalny olej głubczycki- NAPUS OIL s.c.
Śmietankówka Oleska – OSM w Oleśnie

W kategorii potrawa regionalna

Gołąbki ziemniaczane z sosem borowikowym dla KGW z Chróściny gm. Lewin Brzeski
– To są kresowe gołąbki z tartych ziemniaków, które podajemy z sosem z naszych grzybów. Pomysł na takie ich przygotowanie mam od mojej teściowej, która pochodzi z kresów. Zakochałam się w tych gołąbkach. W trakcie każdej imprezy, która organizowana jest przez nasze koło gospodyń, goszczą one na naszych stołach. Nie spodziewałyśmy się, że wygramy konkurencję wśród restauracji i zawodowych kucharzy – mówi Anna Zazula.
Tekst: Renata Zazula
Foto: Anna Zazula
GALERIA ZDJĘĆ
Komentarze
Nie ma jeszcze komentarzy
Dodaj komentarz

UWAGA! Dodawanie komentarzy tylko dla zarejestrowanych użytkowników. ZALOGUJ SIĘ | ZAREJESTRUJ SIĘ